Despre Timișoara-Capitala Tineretului din România

Timișoara este prima capitală a tineretului din România. Timp de un an de zile, din mai 2016 până în mai 2017, tinerii și organizațiile de tineret sunt așteptați să se implice în activități și proiecte, pentru a transforma orașul și a-l pune pe harta orașelor tinere din România și din Europa. Programul se desfășoară sub forma unui parteneriat dintre un ONG- Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, și un sponsor privat- Banca Comercială Română.

CHECK-OUTimișoara grafie în limba engleză – este îndemnul Timișoara Capitala Tineretului în România adresat tinerilor, și anume: verifică, inspectează, cunoaște-ți orașul!, dar și: ieși din spațiile închise, în stradă sau în natură pentru a fi cu ceilalți tineri, pentru a interacționa și a produce rezultate pentru tine și pentru comunitate.

Ce Caut: Timișoara – grafie în limba română – este întrebarea pe care și-o pun tinerii timișoreni pentru a-și găsi identitatea și a stabili legătura necesară cu comunitatea și cu orașul lor. În acest an ne propunem ca prin activități specifice să oferim răspunsuri la această întrebare.

PILONII PROGRAMULUI

IMPLICARE – VOLUNTARIAT

“A implica” înseamnă a atrage după sine. Prin îndemnul CHECK-OUT Timișoara ne dorim ca tinerii să se implice în viața comunității, să aibă curajul și inițiativa de a participa la activități ce sunt gândite pentru ei. Dezvoltarea tinerilor inseamnă dezvoltarea societății. Ce Caut:Timișoara își propune să crească gradul de conștientizare al tinerilor asupra importanței implicării și a responsabilizării lor pe termen lung, într-un oraș de care se simt legați și față de care au o datorie.

PARTICIPARE

Angajamentul civic reprezintă un proces, nu un eveniment, de implicare autentică a oamenilor în procesele economice, sociale, culturale sau politice care le afectează viață.Combinația de tineret și angajament civic are potențialul de a transforma societatea. Timișoara își propune în 2016 să elibereze energia civică a tinerilor. Te invităm astfel să faci parte dintr-un exercițiu inclusiv de cetățenie activă. Pe de-o parte implementăm programul Timișoara Capitala Tineretului în România, iar pe de altă parte realizăm împreună strategia județeană de tineret 2016-2021.

SPAȚIU URBAN și OUTDOOR

Prin proiectul Capitala Tineretului din România putem demonstra clar importanța implicării tinerilor în reinventarea și animarea spațiul urban, astfel încât ei pot deveni activi în comunitatea din care fac parte, iar autoritățile locale vor înțelege mai bine rolul tinerilor în oraș, rolul lor în dezvoltarea acestuia. Astfel, îndemnul de CHECK-OUTimișoara va fi adresat tinerilor pentru a descoperi orașul cu părțile sale luminoase și întunecate, pentru a le anima și a le recrea, iar invitația la reflecție: Ce caut:Timișoara va potența legătura dintre individ, comunitate și spațiu urban.

PRINCIPIUL TRANSVERSAL AL PROIECTULUI: INTERACȚIUNE

Toate activitățile și proiectele organizate și incluse în cadrul Timișoara Capitala Tineretului în România vor ține cont de principiul interacțiunii: interacțiune între tineri, interacțiune între organizații, interacțiune între tineri și autorități, interacțiune între tineri și comunitate. CHECK-OUTimișoara, dar și Ce caut:Timișoara sunt îndemnuri la acțiune, prin inițierea unei relații cu ceilalți, dar și cu tine: o călătorie înspre în afară, dar și înspre interior. Prin contactul cu ceilalți  poți descoperi mai multe despre tine și despre faptul că ești parte a unei comunități, de cele mai multe ori la un nivel pasiv, dar nu mai puțin supus influențelor sau consecințelor rezultate în urma unor alegerilor făcute de alții  pentru tine sau în numele tău.

SCOP ȘI OBIECTIVE

Scop: Conectarea tinerilor cu spatiul urban si crearea unui sentiment de apartență la comunitatea locala prin interactiune si implicare.

Obiective specifice:

1.Participarea tinerilor la procesul decizional de la nivel local

2.Încurajarea tinerilor din alte orașe din țară sa participe la procesul decizional de la nivel local și național

3. Implicarea tinerilor din Timișoara în proiecte-model ce vor fi replicate în alte orașe din România

4. Încurajarea voluntariatului prin activități dedicate tinerilor din organizații și tinerilor neafiliați

5. Promovarea intervențiilor de durată ale tinerilor în spațiul urban

6. Includerea spațiilor nevizitate, uitate, periferice în proiecte de revitalizare urbană

7. Încurajarea organizării de către tineri de activități în aer liber si a participării tinerilor la acest tip de activități.

8. Promovarea dimensiunii internaționale a relației între tinerii din Timisoara, prin interacțiune între tinerii timișoreni și tinerii din alte țări ce trăiesc în oraș.

Calendar Evenimente

« octombrie 2019 » loading...
LMaMiJVSD
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

Evenimente Următoare

There are no upcoming evenimente at this time.