În societatea digitală, în care informaţiile neverificate pătrund în cantităţi enorme în spaţiul public, manipularea devine tot mai greu de evitat.

Pentru că ne e din ce în ce mai dificil să identificăm surse credibile de informare sau mecanisme prin care putem verifica informaţiile care ajung la noi, la iniţiativa organizaţiei PoliticALL, am demarat proiectul „Educare prin informare”, în cadrul căruia ne-am propus să aducem în fața tinerilor jurnaliști cu experiență, specialiști pe diverse domenii, sau lideri de opinie reputați.

Primul eveniment din cadrul acestui proiect a avut loc în data de 28 ianuarie: Manipularea, flagelul societății digitale. Cum te poți apăra?, iar invitați speciali au fost jurnalistul Adelin Petrișor și prof.univ.dr. Marcel Tolcea, profesor în cadrul Facultății de Jurnalism de la Universitatea de Vest din Timișoara, scriitor și jurnalist.

Începând cu ora 13:30, participanții au aflat, în cadrul unui workshop, de la reprezentanții Politic ALL, cum pot contracara informațiile false. În plus, au fost oferite exemple concrete de informații care au denaturat realitatea, precum și efectele lor.
De la ora 17:00, cei doi invitați, Adelin Petrișor și Marcel Tolcea, au interacționat cu publicul, prin discuții deschise despre modul în care ne putem alege informațiile credibile. În plus, jurnalistul Adelin Petrișor a prezentat culisele unor materiale jurnalistice extraordinare.

Evenimentul din 28 ianuarie a fost posibil cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Băncii Comerciale Române, și a fost primul dintr-o serie mai lungă de evenimente, care au loc până la sfârșitul programului Timișoara-Capitala Tineretului din România, prin care tinerii vor ajunge față în față cu personalități marcante din societatea românească.